Romanii spun ca vinul s-a nascut in tara lor. Si asta pentru ca, la intalnirea istoriei cu legenda, originile lui Bachus, zeului vinului, se afla pe teritoriul actualei Romanii.
In vremurile moderne, un moment de cotitura a fost reprezentat de marea invazie a filoxerei de la sfarsitul secolului al XIX-lea, un daunator care a decimat aproapte toata vita de vie din Europa.
Dupa filoxera, o parte din soiurile romanesti autohtone au fost inlocuite cu soiuri internationale. Asta face ca, in zilele noastre, pe teritoriul Romaniei sa coexiste soiuri de circulatie internationala cum ar fi: Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling Italico, Shiraz, Chardonay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir si soiuri romanesti vechi, supravietuitoare ale invaziei de filoxera, cum ar fi Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Cadarca, Babeasca Neagra, Tamaioasa Romaneasca, Babeasca Gri, Zghihara de Husi, Busuioaca de Bohotin, Plavaie si Cramposie.
Intre anii 1947-1989, datorita regimului comunist care excludea proprietatea privata, toata productia de vin din Romania apartinea statului. Incepand cu 1990, in urma procesului de privatizare, au aparut actualii producatori din Romania.
Astazi, Romania imbina traditia istorica cu tehnologia moderna in producerea de vinuri cu o personalitate cat mai puternica, care sa exprime particularitatile unice ale terroire-ului fiecarei zone viticole.